A sáskarákok látásának segítségével, a kutatók, már egészen korai stádiumban ki tudják szűrni a rákos sejteket

0
2 139 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A tengerfenék legszínesebb rákjai, az akár harminc centiméteresre is megnövő sáskarákok az utóbbi években már több tudományos áttörésben segítettek. Most azonban az emberiség egyik legnagyobb problémájára érkezik megoldás ettől a vérszomjas ragadozótól.

A sáskarákok, látásuknak köszönhetően most akár az egyre gyakoribbá váló rákos megbetegedések korai stádiumban való felismerésében segíthetnek. A sáskarákok ugyanis az élőlények jó részénél sokkal több színérzékelő receptorral – tizenkettővel, míg nekünk, embereknek bizony csak három, az állatok jó részének pedig négy jutott – és testükhöz képest jóval nagyobb, külön mozgatható szemekkel rendelkeznek, sőt, a számunkra láthatatlan hullámhosszon érkező, vagy polarizált fényt is érzékelik, így a halpikkelyekről visszaverődő fényeket, vagy a jórészt átlátszó állatokat.

Az alapszíneket már a szemben elkülönítik, míg az élőlények jó része (így az emberek is) előbb elküldik az információkat az agyba, és az ott kerül feldolgozásra, ennek köszönhetően pedig sokkal gyorsabban tudnak reagálni egy veszélyt jelentő ragadozó, vagy a zsákmány érkezésére.

Na jó, de ez miért is jó a rákkutatásnak?

Természetesen a körkörösen polarizált fény észlelésének képessége – ez egyedülálló az állatvilágban – miatt, melynek segítségével egy szempillantás alatt láthatóvá válnak a merőben más hullámhosszú fényt visszaverő nem egészséges szövetek, így egy ezen az elven működő kamerával  azonnal észrevehetőek a rákosodó sejtek, még a betegség igen korai szakaszában.

Forrás: 24.hu