A prágai állatkertben élhet a világ leghatalmasabb óriásszalamandrája

0
266 megtekintés
Chinese giant salamander Karlo swims in an aquarium at the zoo in Prague, Czech Republic, Sunday, Dec. 20, 2015. Prague Zoo says Karlo is likely to be the biggest living Chinese giant salamander in the world. According to latest measuring done Friday, Karlo is 1.58 meter (5.18 feet). The critically endangered species is the largest amphibian in the world. (AP Photo/Petr David Josek)
Swing Szerelem Szulák

Karlo, a kínai óriásszalamandra, melyet 19 hónapja kapott a cseh állatkert a karlsruhei természettudományi múzeumtól, az utolsó mérések alapján 1,58 méter hosszú, valószínű, hogy fajának legnagyobb élő képviselője, egyben a leghosszabb kétéltű is a világon. Életkorát 37-38 évesre becsülik, súlya 35 kilogramm.

A korábbi rekordot 1,8 méterrel tartotta egy példány. A prágai állatkert kutatásai szerint jelenleg Karlónál nem él hosszabb szalamandra. Az elmúlt napokban járta be a világot az a hír, miszerint egy kínai barlangban megtalálhatták a legidősebb élő óriásszalamandrát. Szakértők szerint az állat 200 éves lehet.

A kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) testhossza akár a 1,8 métert, súlya az 50 kilogrammot is elérheti; ezzel a ma bolygónkon élő legnagyobb kétéltű. Evolúciós fejlődése közel 100 millió évvel azelőtt vált el a többi kétéltűétől, még a dinoszauruszok korában. Arról, hogy hány kínai óriásszalamandra él még eredeti élőhelyén, nincsenek adatok, de ott, ahol évtizedeken át tanulmányozták jelenlétét, 45 év alatt körülbelül 80%-os egyedszám csökkenést tapasztaltak. Bár Kínában tilos rá vadászni, nagy termete miatt könnyű prédája az orvvadászoknak. Mára a kihalás szélére került.

Forrás: origo.hu, MTI
Fotó: indianexpress.com