A pingvinek miatt lefújták a bányász projektet

0
1 214 megtekintés
Humboldt pingvin - Fotó: Jorge Novoa
Swing Szerelem Szulák
Több ezer pingvin védelme érdekében utasítottak el egy 2,5 milliárd dolláros vasbányászati projektet Chilében.

Az Andes Iron nevű helyi cég több millió tonnányi vasércet akart kitermelni a dél-amerikai ország északi részén lévő Coquimbo területén, továbbá egy új kikötőt is akart építeni a vasérc elszállítására.

Fotó: Wikimedia Commons

 Az illetékes miniszteri bizottság hétfői döntése szerint azonban a vállalat nem garantál elegendő védelmet a térség természeti értékeinek, ahogy arra a helyi környezetvédő csoportok is rámutattak.

„A kompenzációs intézkedések nem kielégítőek, és nem tudják garantálni a szóban forgó fajok, köztük a Humboldt-pingvinek védelmét” – húzta alá Marcelo Mena környezetügyi miniszter.

Hozzátette:

„Nem vagyunk ellenzői a gazdasági fejlődésnek, vagy az olyan beruházásoknak, amelyek szükségesek az ország fejlődéséhez, de ezeknek a projekteknek gondoskodniuk kell az általuk okozott környezeti hatások megfelelő ellensúlyozásáról”.

Fotó: Facts About Animals

Coquimbo annak a három szigetnek a szomszédságában fekszik, amelyek a Humboldt-pingvin Nemzeti Rezervátumnak adnak otthont.

A Humboldt-pingvin Peru és Chile partjainál honos úszómadár, amelyet a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) sebezhető fajként tart nyilván.

Forrás: MTI