A pingvinek miatt lefújták a bányász projektet

0
975 megtekintés
Fotó: Jorge Novoa
Több ezer pingvin védelme érdekében utasítottak el egy 2,5 milliárd dolláros vasbányászati projektet Chilében.

Az Andes Iron nevű helyi cég több millió tonnányi vasércet akart kitermelni a dél-amerikai ország északi részén lévő Coquimbo területén, továbbá egy új kikötőt is akart építeni a vasérc elszállítására.

Fotó: Wikimedia Commons

 Az illetékes miniszteri bizottság hétfői döntése szerint azonban a vállalat nem garantál elegendő védelmet a térség természeti értékeinek, ahogy arra a helyi környezetvédő csoportok is rámutattak.

„A kompenzációs intézkedések nem kielégítőek, és nem tudják garantálni a szóban forgó fajok, köztük a Humboldt-pingvinek védelmét” – húzta alá Marcelo Mena környezetügyi miniszter.

Hozzátette:

„Nem vagyunk ellenzői a gazdasági fejlődésnek, vagy az olyan beruházásoknak, amelyek szükségesek az ország fejlődéséhez, de ezeknek a projekteknek gondoskodniuk kell az általuk okozott környezeti hatások megfelelő ellensúlyozásáról”.

Fotó: Facts About Animals

Coquimbo annak a három szigetnek a szomszédságában fekszik, amelyek a Humboldt-pingvin Nemzeti Rezervátumnak adnak otthont.

A Humboldt-pingvin Peru és Chile partjainál honos úszómadár, amelyet a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) sebezhető fajként tart nyilván.

Forrás: MTI