A monogámia titka a távkapcsolat, legalábbis a pingvinek szerint

0
330 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ezek az állatok több száz – egy esetben több ezer – kilométerre tartózkodnak egymástól, ám a szaporodási időszakban ismét visszatérnek az Argentína partjainál lévő New Island-i otthonukba, megtalálják egymást, majd párosodnak. Az újraegyesülések eléggé rövidek, a pingvinek csupán negyed évet töltenek párjuk társaságában, ebből egy hónapig a tojásrakással és a kotlással vannak elfoglalva. Ebben az időszakban különös viselkedési formákat figyeltek meg náluk a tudósok, többek között “válást” és “otthonteremtést” is.

072

A fiókák nevelése mindössze 70 napig tart, a szülők áprilisban ismét búcsút intenek egymásnak. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy tesznek-e bármilyen erőfeszítést ahhoz, hogy egymás közelében maradjanak, hiszen minden búcsúnál fennáll annak az esélye, hogy többé nem találkoznak. Jean-Baptiste Thiebot, a vizsgálat egyik vezető szakembere szerint a párosodás érdekében összejött párok kapcsolata akár egy életre is szólhat, de előfordul közöttük „válás” is, ám ezek után ritkán fordul elő, hogy az expartnerek más egyedekkel párosodnának.

A kutatók szerint a pingvinek általában több száz kilométeres távolságban tartózkodtak egymástól, egy esetben  a pár tagjait közel 2500 kilométer választotta el. Elsőként a tojók indulnak útnak, akik több száz kilométernél többet tesznek meg párjuknál.

Forrás: hirado.hu
Leadfotó: chidinmainspirations.com
Fotó: commons.wikimedia.org