A Margitszigeti Kisállatkert története

0
315 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Margitszigeti Kisállatkert, melyet vadaskertként szoktak emlegetni már évtizedek óta létezik, ám az 1990-es évekre nagyon elhanyagolttá, korszerűtlenné vált. A Fővárosi Önkormányzat 2002-ben elhatározta a 0,7 hektáros terület teljes felújítását, amihez a szakmai koncepció elkészítését a Fővárosi Állat- és Növénykertre bízták, később a kisállatkert működtetését is átvették a korábbi üzemeltetőktől.

082

A kisállatkert állatbemutatási koncepciója a középkori vadállattartás hagyományaiból, illetve az elmúlt két évszázad díszparki állatbemutatatásából merített ihletet. A középkorban Nyúlszigetként ismert sziget valamikor valószínűleg értékes vadászóhely lehetett, ezért a Margitszigeti Kisállatkertben több vadas nyulat is bemutatnak, valamint helyet kapott egy csapat dámvad is. A különféle díszmadarak, díszrécék, díszbaromfik bemutatásának szintén történelme van, a különféle ázsiai díszrécéktől a selyemtyúkon át a dél-ázsiai eredetű pávákig számos faj kerül itt bemutatásra. A pónilovaknak külön istálló épült, a nyári szezonban pónilovaglási lehetőséget is kínálkozik a látogatók számára.

081

A Margitszigeti Kisállatkert a mentett állatok elhelyezéséhez is nagymértékben hozzájárul. A Fővárosi Állatkert évente mintegy kétezer segítségre szoruló, hazánkban vadon élő és természetvédelmi oltalom alatt álló állatról gondoskodik. Mérgezett sasok, törött szárnyú gólyák, meglőtt madarak, elárvult mókusok, lángok közül kimentett sünök és telelésben megzavart denevérek lelnek itt ideiglenes otthonra. A mentett állatokat az állatkert munkatársai meggyógyítják, felnevelik, felerősítik, majd szabadon engedik őket erre alkalmas élőhelyeken.

084

Előfordulnak olyan esetek is, mikor a sérülés annyira súlyos, hogy nem engedhető vissza az állat a vadonba, ilyenkor a kisállatkert befogadja őket. A ragadozó madarak rendszerint a sziget belseje felé néző oldalon álló röpdékben kapnak helyet, a gólyák pedig szabadon sétálhatnak a kert területén. A szárnyaszegett gólyák gyakran párba állnak, fészket építenek, tojásokat raknak, azokat rendben ki is költik, és a kikelt fiókákról is példásan gondoskodnak. Az utódok természetesen nem öröklik szüleik sérülését, így őket megfelelő felkészítés után szabadon lehet engedni.

Forrás: zoobudapest.com