A magyar állatkertek sem döntenének másként a lelőtt gorilla ügyével kapcsolatban

0
316 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az esetről már korábban is beszámoltunk. A Bors három magyarországi állatkertet kérdezett meg, hogy hasonló esetben ők mit cselekedtek volna. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azt mondta, náluk szinte lehetetlen, hogy hasonló eset forduljon elő, a látogatókat ugyanis mindenhol olyan korlátok és védőhálók tartják távol az állatoktól, amin csak nagyon nehezen lehetne átjutni. Ha valaki mégis bekerülne az állatok kifutójába, nem kérdés, mi történne, ugyanis jogszabály írja elő a teendőket. Mindig az ember élete az első, azt azonban mindig fel kell mérni, hogy biztosan szükséges-e éles lőszer használata.

“Előfordult már külföldön, hogy egy csimpánz kihúzta a tűt, és visszahajítva eltalált valakit. Fontolóra kell venni, mi lehet az állat reakciója, mert a hatás csak néhány perc múlva várható,” mondta az altatólövedékről Hanga Zoltán, aki szerint utólag mindig könnyebb bírálni az állatkertek döntését, de nekik másodpercek alatt kell cselekedniük.

A nyíregyházi állatparkban is hasonló protokoll van. “Ha lehet, meg kell próbálni elválasztani az állatot az embertől, de első az emberi élet mentése”, mondta Gajdos László igazgató. Két személy van az állatparkban, aki mindig elérhető és dönthet, hogy mi történjen, és kettő, aki a páncélszekrénybe elzárt éles lőfegyvert használhatja egyikük mindig bent van a parkban.

A gödöllői vadállatmenhely, az Animal Training vezetője szintén arról számolt be, hogy náluk nem fordulhatna elő hasonló, ugyanis több méter magas kerítések és villanypásztorok választják el az állatokat a látogatóktól.

“Ha valaki mindezt kijátszva bejutna hozzájuk, az ésszerűség döntené el, mit tegyünk. Egy biztos, az ember élete mindennél előrébb való.”

Forrás: bors.hu, index.hu
Fotó: politics–news.com