A legnépszerűbb kutyák 2017-ben

0
39 497 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Mindenkinek teljesen szubjektív, hogy melyik fajtát imádja, egy biztos, az embernek mindig a sajátja a legnépszerűbb és a legcsodálatosabb és ez így van rendjén. Ettől függetlenül, az újonnan nyilvántartásba vett kutyák száma alapján, az AKC (American Kennel Club) minden évben kiadja az USA-ban legnépszerűbb kutyák listáját. Az első három helyen semmi változás nem történt már 4 éve.

A magyar vizsla idén a 31. helyen végzett, olyan fajtákat megelőzve, mint például a border collie vagy a spániel. A többi magyar fajta pár helyet visszacsúszott, a puli 159., a kuvasz a 165., a komondor pedig a 177. helyen áll.

Íme az első 15 legnépszerűbb kutyafajta:

1. Labrador retriver

Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű és rendkívül odaadó kísérő. Társaságkedvelő kutya, az agresszivitás és a félénkség egyaránt távol áll tőle. Nagyon értelmes, szeret a gazdájával és a gazdájának dolgozni. Engedelmes, készséges, játékos és kitűnő a szaglása. Remek tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák kábítószerkereső, vakvezető és terápiás kutyának.

Kép: thelabradorsite.com

2. Német juhászkutya

Nagyon okos és munkaszerető fajta. Észreveszi, sőt meg is érti, mi zajlik a környezetében, s természetes feladatának tekinti a családtagok, az otthon és család tulajdonának védelmét. Rendkívül hűséges, gyengéd, barátságos és magabiztos. Gyakran alkalmazzák nyomozó-, mentő- és vakvezető kutyaként is. A német juhászkutya életének központjában a gazda áll, és minden igyekezetével azon van, hogy a kedvében járjon. A fajta nem való olyan embereknek, akik sokat vannak távol otthonról, ha ugyanis nem kap elég figyelmet a gazdájától, úgy érzi, hogy büntetésben van.

Kép: Pixabay

3. Golden retriver

Az aranyszőrű vizsla, vagy golden retriever – egy gyönyörű és értelmes kutyafajta. Aranyos, tanulékony és odaadó.  A királyhoz méltó, jóképű és magabiztos golden rengeteg törődést és odafigyelést igényel. Arra született, hogy a gazdáját boldoggá tegye. Ez a kutyavilág 30-40 kilós elragadó szörnyetege rendkívül türelmes a gyerekekkel, más kutyákkal és emberekkel is könnyen barátkozik. 

4. Angol bulldog

A bulldog jó természetű, nagyon kiegyensúlyozott és szelíd kutya. Vidám és barátságos, spontán és lelkes viselkedésű, de a lakásban nyugodt, érzékenyen reagál környezetében uralkodó hangulatra. Értelmes fajta, amely átgondolja a dolgokat, ám ettől még igen engedelmes. A bulldog kimondottan gyengéd, szeret a család közelében lenni. Igen toleráns, jól fejlett humorérzéke van. Nem könnyű kihozni a sodrából.

Kép: Pixabay

5. Beagle

A beagle eleven, mozgékony, nagyon barátságos és vidám természetű. Igen értelmes, ugyanakkor nagyon makacs is tud lenni. Bátor jellem, ugat, ha veszélyt érez. Szaglása és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége is kiváló. Szelídsége legendás. Gazdája és családja körében nagyon jól érzi magát, de falkában élni is szeret. Az agresszivitás teljesen hiányzik belőle, a gyerekekkel pedig kiváló viszonyban van.

Kép: Pixabay

6. Francia bulldog

Világnézete leginkább a derék boxerekéhez hasonlatos: játssz és szeress (lehetőleg minél többet)! Ebben a francia bulldog szinte felülmúlhatatlan. Szeretteihez sziklaszilárdan ragaszkodó, végtelenül családcentrikus kis jószág, aki optimistán tekint az őt körülvevő világba, és mindig kapható némi bolondozásra, mókára. A gyermekeket kifejezetten kedveli, és abban a szerencsés helyzetben van, hogy masszív felépítése miatt a gyűrődést jól viseli, hisz még a legvásottabb lurkók is előbb tesznek kárt egy kugligolyóban, mint benne.

Kép: akc.org

7. Uszkár

Legyen azonban toy, törpe, közép, vagy óriás, az uszkárok kiemelkedő szellemi képességekkel rendelkeznek. Kifejezetten igénylik a szoros kapcsolatot és folyamatos kommunikációt gazdájukkal, így nagyon sok dolgot maguktól, az embert figyelve sajátítanak el. A hagyományos feladatok bármelyikét meghökkentően hamar képesek megtanulni, de a különleges elvárások sem egykönnyen fognak ki rajtuk. Nem véletlen, hogy gyakran találkozni a cirkusz porondján parádézó uszkárokkal. Amellett, hogy az uszkárokat kimagasló intelligencia jellemzi, kifejezetten temperamentumos,  élénk állatok, akik szinte mindig vidámak és még késő öreg korukban is idétlenül bohókásak tudnak lenni.

Kép: iheartdogs.com

8. Rottweiler

Barátságos, békés alaptermészetű, jó idegzetű, hűséges, engedelmes és kitűnően tanítható. Megjelenése erőt sugároz, magabiztos, kiegyensúlyozott, szereti a gyerekeket. Tartózkodó az idegenekkel, a környezeti befolyásokra nyugodtan reagál, de fenyegetés esetén védekezési készsége, jól kifejlett küzdő és védőképessége előtérbe kerül és félelem nélkül ellenáll. A rottweiler nemcsak kiváló szolgálati, mentő, kísérő, rendőrségi, katonai, őrző-védő kutya, de családi, hobbi kutyaként is kitűnő. Ahhoz, hogy a rottweiler engedelmes, megbízható társ legyen, a kutyát megfelelően kell tanítani, nevelni sok szeretettel, játékkal, határozott irányítással.

Kép: Pixabay

9. Yorkshire terrier

A Yorkshire terrier mindenhol jól érzi magát, akár lakásban, akár házban tartják. Nagyon jó jelzőkutya, az ősei tulajdonságai közül a vadászösztönt máig megőrizte, képes kisebb emlősökre is vadászni. Sem emberektől, sem nagytestű kutyáktól nem tart. A gazdáját nagyon szereti és a családtagjaihoz nagyon ragaszkodik, de idegenekkel szemben a jellemétől függ, hogy barátságos lesz vagy sem. Nem házőrzőnek tenyésztették: igazi szobakutya, vérbeli öleb, aki elvan magában is, de szüksége van a rendszeres törődésre, játékra, a gazdája jelenlétére.

Kép: Pixabay

10. Boxer

Ha pár szóval kellene megfogalmazni, azt mondhatnánk, “gyengéd gladiátor”. Ez a kettősség tényleg uralja a bokszer jellemét. Ha lehet, akkor lusta, a kanapén heverészik és élvezi a simogatást, de amint “komolyra fordul a helyzet”, feláll és megmutatja a szigorú és rettenthetetlen arcát. Akármennyire szereti is a kényeztetést, valójában egy munkakutya, akinek szüksége van a napi mozgásra, és egy erős és következetes gazdára, aki mindig megmondja, hol a helye a kutyának a rangsorban. A legtöbben a játékossága és a gyerekszeretete miatt választják maguk és a családjuk mellé. A gyermekekkel különösen barátságos, az egyik legjobb bébiszitter a világon.

Kép: dogtime.com

11. Rövidszőrű német vizsla

Az egész világon a legismertebb vadászkutya. Értelmes és szeret is tanulni. Kiváló a szaglása. A rövid szőrű német vizsla mozgékony, mesterkéletlen, játékos és barátságos, a legtöbb egyede nagyon szeret úszni. A gazdájával és a családjával szemben hűséges és engedelmes, de hajlamos arra, hogy különösen szoros kapcsolatot alakítson ki egyvalakivel. A terepen igen bátor és kitartó, az időjárási viszonyokkal szinte egyáltalán nem törődik. Ha veszélyt érez, ugatással jelzi, és baj esetén a gazdája segítségére siet.

Kép: cdn.akc.org

12. Szibériai husky

A szibériai husky barátságos, jó természetű és szelíd kutya, tele rendkívül sok energiával, amihez erős vadászösztön társul. Nagyon szereti gazdáját és családját – amit gyakran kis is fejez -, aki ezt a fajtát választja, életre szóló barátot szerez. A husky nem alkalmas házőrzésre.  Nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek alkalmassá tennék őt betörők távol tartására vagy elűzésére. Azokat a vendégeket – legyenek azok várt vagy nem várt személyek – akiket kedvel, barátságosan üdvözli, a többieket azonban nem veszi figyelembe. Önálló jelleme miatt inkább jó pajtás, a családot falkájának tekinti. Állandóan kíváncsi és vállalkozó kedvű, hatalmas mozgásigénnyel, így ha nem szentelünk neki elég figyelmet, akkor unalmában feltalálja magát, de azt nem fogjuk megköszönni neki.

Kép: jules-photographer.com

13. Tacskó

A tacskó eleven, közismerten értelmes, találékony és okos kutya. Nem a legengedelmesebb fajta, az akaratossága néha már komikus. A tacskó csupa ellentét. A terepen igen bátor, szívós és kitartó, odahaza azonban szereti a megszokott kényelmet, nagyon vágyik a figyelemre, és szemmel láthatóan kétségbe esik, ha szigorúan beszélnek vele. Ragaszkodik a gazdájához, és nem szereti, ha magára hagyják, bár hajlamos arra, hogy vadászösztöne hatására magányos felfedezőurakra induljon. Kiváló a szimata. Viselkedésére a rendíthetetlen eltökéltség jellemző: ha egyszer elhatároz valamit, rendkívül ügyesen tudja manipulálni a gazdáját a cél elérése érdekében.

Kép: dogtime.com

14. Német dog

A német dog a legnagyobb termetű kutya a világon. Olyan, mint egy igazi középkori lovag: büszke és nemes, bátran védelmezi szeretteit, meg sem érzi a fizikai fájdalmat, ugyanakkor érző szíve, érzékeny lelke van. Értelmes és kíváncsi kutyafajta, amelynek nem sok minden kerüli el a figyelmét. Józan és kiegyensúlyozott, kiváló őrkutya, elsősorban a kan – egyébként keveset ugat. Nagyon szereti a gyerekeket, ragaszkodik a családhoz – viszont jaj annak, aki esetleg a dog otthonába hatol be rossz szándékkal. Neki nem parancsolni kell: barátságosan kérjünk tőle, és ő eleget is tesz a kívánságunknak.

Kép: dogtime.com

15. Dobermann

Elegáns és nemes felépítésű, erős és szikár a testalkata. Régebben vágták a fülét és a farkát, ma már ez hazánkban nem divat és a csonkolást egyes országokban szigorúan tiltják. A dobermann igen mozgékony, éber, értelmes és okos kutya. A gazdájához és a családjához hűséges és odaadó, a házat nagy buzgalommal védelmezi. Viselkedésében elszánt és bátor, s erő tekintetében is igen szívós. Néha egy kicsit sokat ugat. Egyes példányai egyszemélyes kutyává válnak. Temperamentumos, bátor, kitűnő idegzetű, harcias, de hűséges, tanulékony kutya. Ha támad, veszélyes ellenfél. Megfelelő nevelés és szocializáció esetén a dobermann jól kijön fajtársaival, a háziállatokkal és a gyerekekkel is. Idegeneket nem enged a lakásba, de ha a gazdája azt jelzi, hogy minden rendben, akkor azt a döntést a kutya is elfogadja.

Kép: bcdpc.ca

A teljes listát ide kattintva tudod megnézni.

Forrás: akc.orgkutyafajtak.hukutya.huwikipediajoy