A látogatók előtt született a Nyíregyházi Állatpark bölényborjúja

0
298 megtekintés
Fotó: Nyíregyházi Állatpark - sostozoo
Swing Szerelem Szulák
Az amerikai bölénycsorda legifjabb tagja május 11-én döntött úgy, hogy kibújik a nagyvilágra és mindezt a látogatási időre sikerült időzítenie, így az állatpark látogatói is végignézhették egy bölény baba születését. 

A Nyíregyházi Állatpark, mely kontinensenkénti felosztásban mutatja be Földünk élővilágát, számtalan ikonikus állatot mutat be 35 hektáros területén – írja bejegyzésében az Állatpark.

Mint írják, Észak-Amerika legnagyobb testű képviselője, a kontinens legnagyobb szárazföldi emlőse az amerikai bölény, mely faj hím egyede akár 900-1000 kg-os is lehet.Az Állatparkban élő 1 bikából és 2 tehénből álló család szépen gyarapodik, hiszen március végén bika borjúval, a múlt héten pedig-9 hónapnyi vemhességi idő után- üsző borjúval gazdagodott.A csorda legifjabb tagja születése után 1.5h-val már lábra is állt és azonnal csatlakozott a bölény csapathoz. A kis nőstény borjú fő tápláléka az anyatej, de hamarosan megkezdi a szállas takarmány fogyasztását is.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark – sostozoo

Az amerikai bölény társas állat, egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.

A faj az európaiak megjelenésével a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni. 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság s szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk-mely főként nemzeti parkokba szorult vissza- 50 ezer állatra tehető, s ezzel-úgy tűnik- biztosítva van a faj fennmaradása.