A kutyák helyes és természetes étrendje

0
999 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Interjú Ónodi Norberttel és Reußenzehn Évával, a természetes állateledelek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó német Naturavetal hazai képviselőivel.

naturakutya

Hogyan ismerkedtek meg a természetes, adalékanyag-mentes kutyatáppal?

Bullterrier gazdájaként már korán szembesültünk a ténnyel, hogy a kutya nagyon érzékeny, és mindenképpen olyan eledelt akartunk keresni neki, amely kiegyensúlyozottá teszi, és az allergiájával is boldogul. Terrier lévén azt is fontosnak tartottuk, hogy kiegyensúlyozottságát a viselkedése is tükrözze. Így jutottunk egészen Németországba a Naturavetalig, mely eledel teljes mértékben mentes a szintetikus adalékanyagoktól, 100%-ban természetes, a szárazeledelek pedig hidegen sajtoltak. Mivel a Naturavetal koncepciója teljesen egyedülálló, így nem kellett sokáig gondolkodnunk, mindenképpen szerettük volna, ha a magyar gazdiknak is megkönnyíthetjük vele az eledel-választást, hiszen tudjuk milyen nehéz a döntés, amikor az ember csakis a legjobbat akarja adni a társának…

Mitől olyan nehéz megtalálni a legmegfelelőbb eledelt?

Az utóbbi évtizedekben annyi állat lett beteg vagy allergiás, mint azelőtt soha. Mivel a piacon óriási a választék, de nagyon sok kutyus és cica mégsincs kitűnő állapotban, ezért nem csoda, hogy nagyon sokan kezdenek elbizonytalanodni abban, hogy mi is ténylegesen a legjobb megoldás.

Miért fontos, hogy odafigyeljünk az étel egyes összetevőire?

Amióta az iparosított állateledelgyártás forradalmát éljük, sok alacsonyabb minőségű állati- és növényi melléktermék, és nehezen emészthető gabonaféle kerül a kutya táljába. Ehhez még hozzáadódhatnak a tartósítószerek, amiktől ugyan kényelmesen tárolhatjuk a tápot, de ugyanakkor köztudott, hogy mennyire károsítjuk vele a szervezetet. A szintetikus vitaminok és adalékok sem kedveznek annyira a szervezetnek, mint az eredeti, természetes megfelelőjük. Ezzel már egyre több gazdi tisztában van, egyre többen térnek át pl. a nyers etetésre, amire viszont nem mindenkinek van ideje, lehetősége vagy energiája. Így egy 100%-ban természetes koncepció teljes értékű összetételben – legyen az szárazeledel vagy nedves menük, nagyon sokaknak a régóta keresett megoldást jelentheti.

Koncepciónkban mi is a nyers etetés arányaira építünk. Kutya-, és macskaeledeleink fejlesztésekor csak a legjobb, élelmiszer-minőségű, tiszta, természetes alapanyagokat használjuk, és ezeket kíméletesen dolgozzuk fel, hogy a tápértékből a lehető legtöbbet hozzuk ki: ne kelljen semmilyen tápanyagot szintetikusan pótolni, valamint az állatok is könnyen megemészthessék.

A gazdiknak azt ajánljuk, hogy mindenképp figyeljenek a „melléktermékek“ mellőzésére, kezdjék el tudatosan átolvasni a vásárolt eledelek deklarációját. A fehérjének nem csak a mennyisége, elsősorban a minősége a legfontosabb tényező.

Mik azok a betegségek, amik tüneteit enyhítheti a jó minőségű táp?

A legjobb étrend nem a tüneteket enyhíti, hanem a gyökereiben kezeli a problémát és megelőzi a bajt. Különösen az allergiás megbetegedések és az érzékeny kutyák esetében kell a gazdáknak olyan táplálékot keresnie, mely az egyes kiváltó allergéneket, a kutyák számára nehezen emészthető összetevőket, mint a búza, cukorrépa vagy a tehéntej-termékek, eleve nem tartalmazza, ellenben a szervezetet jó minőségű fehérjével, természetes vitaminokkal és ásványi anyagokkal táplálja. Tanácsos gluténmentes recept alapján készült tápot választani, még pedig olyat, mely csak egyféle proteinforrást tartalmaz.

A viselkedészavarban szenvedő kutyák számának növekedése sem feltétlenül csak a helytelen tartás és nevelés következménye, hanem reakció a táplálék túl magas vegyi anyag tartalmára: a mesterséges tartósítószerek neurotoxikus alkotórészei befolyásolhatják a kutyák viselkedését (ideges és feszült kutyák).

Mitől más ez a fajta eledel?

A kutyatulajdonosok kezében ott a lehetőség, hogy kiváló minőségű táplálékkal közvetlenül befolyásolják kedvencük egészségét. A kiegyensúlyozott anyagcsere biztosítása érdekében a legfontosabb tényező a táplálék könnyű emészthetősége és jó hasznosíthatósága. Olyan táplálékot állítottunk elő, mely nem tartalmaz búzát, szóját és tejterméket, sem színező-, aroma-, és tartósítószereket, így az allergiás kutyák számára is valódi megoldást jelent. A legérzékenyebb kutyáknak pedig olyan eledeleket fejlesztettünk ki, mely hagyományos gabonák helyett kölessel, vagy hajdinával készül, így rendkívül allergénszegény. A fehérjeforrás igazi hús vagy hal, a gabonaféléket gondosan válogatjuk és feltárjuk, a növényi vitaminforrásokat, zöldséget, gyümölcsöt, fűszer- és gyógynövényeket pedig szárítjuk, nem főzzük – így tudjuk biztosítani hidegen sajtolás után a nagyon magas tápértéket a szárazeledelünkben.

019

Milyen eljárással készülnek ezek a termékek?

A Canis Plus teljes értékű eledelhez felhasznált gabonát különleges pároló eljárással tárjuk fel, mielőtt az eledelbe kerül. Az innovatív eljárás során a nyersrost struktúrákat elválasztjuk egymástól anélkül, hogy károsítanánk azokat. Légnyomás által stabilizáljuk a terméket anélkül, hogy bármilyen tartósítószert adnánk hozzá. A gyártási eljárás szabadalmazott, és egyedülálló a maga nemében.

A kíméletes hideg-sajtolásnak köszönhetően pedig a vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak eredeti formájukban (nem főződnek el a nagyon magas hőmérsékleten). Ezek létfontosságúak minden szervezet számára – és természetazonos formában a leghasznosíthatóbbak. Így tudjuk nélkülözni a szintetikus hozzátevőket, és a mesterséges adalék antioxidánsokat. A kutya így stabil bélflórát tud felépíteni, ami a jó emésztéshez nagyon fontos. Szárazeledelünkben megtalálható a kiváló minőségű lazacolajunk is, ez egy nagyon magas minőségű, jótékony hatású zsiradék.

Milyen eledelek közül válogathatunk kedvencünk számára?

Szárazeledelünket komplett-menükkel, színhús roládokkal, természetes alapanyagú rágnivalókkal kiegészítve egészséges és változatos étrendet tud minden gazdi kialakítani a kutyájának és elejét veheti sok tipikussá vált kutyabetegségnek, allergiáknak, viselkedészavarnak.

A nyers etetés (BARF) követői is megtalálnak minden kiegészítőt, amit egy kiegyensúlyozott étrend megkövetel – 100%-ban természetes formában. Ezen kívül a legkülönbözőbb természetes kúrákból is nagy a választékunk.

Nagy gondot fordítunk arra, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő kombinációt, ezért minden érdeklődővel egyénileg átbeszéljük a kutya állapotát, ízlését és javaslatot teszünk a szerintünk legmegfelelőbb étrendre. A vásárlóink számára ez a részletes tanácsadó szolgáltatás folyamatos és természetesen teljesen ingyenes. Csapatunk minden tagja egyéni, rendszeres képzésen vesz részt Osnabrückben, a Naturavetal központjában a gyártó természetgyógyász-szakértőivel, akikkel egyébként a komplikáltabb magyar kutyusok eseteivel kapcsolatban is naponta konzultálunk.

Kihez fordulhatnak a gazdik, ha további kérdésük lenne?

Mindenki írhat nekünk bátran az info@naturavetal.hu címre és segítünk eligazodni a helyes étrendre való átállásban, valamint próbákat is küldünk az érdeklődőknek – hiszen a legfontosabb mégis az, hogy a kutyus imádja azt, amit eszik, a választékban pedig a www.naturavetal.hu oldalon nyújtunk részletes eligazítást.