A korallok érdekében betiltják bizonyos naptejek használatát Hawaiin

0
184 megtekintés
Kép: unadonna.it
Swing Szerelem Szulák
A világon elsőként betiltják a korallzátonyokra ártalmas kemikáliákat tartalmazó fényvédő krémek árusítását a Hawaii-szigeteken. Hawaii állam kormányzója, David Ige már alá írta az oxibenzon- és oktinoxáttartalmú krémek értékesítését korlátozó törvényt, amely 2021-től lép érvénybe.

A szigorítás oka a környezetvédelem, a naptejek nagyon nagy többsége ugyanis  oxibenzont és oktinoxátot tartalmaz, amelyek szennyezik a tengeri élővilágot és tönkre teszik a korallzátonyokat.

A BBC szerint 3500 olyan népszerű naptejről tudni, amelyek oxibenzont és oktinoxátot tartalmaznak. Ezek olyan, kozmetikumokban használt kémiai alkotóelemek, amelyek a korallzátonyokra nézve veszélyesek, genetikai károsodást okozhatnak az élőlényekben, csökkenthetik a korallok ellenállóképességét és ezzel a korallzátonyok élővilágában növelhetik a halálozás arányát.

Kép: Pixabay

A fényvédőkben előforduló oxibenzon képes módosítani a felnőtt korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű kifehéredésre is,és olyan torzulásokat eredményez lárvaállapotban, amelyek szinte lehetetlenné teszik a normális fejlődést. Az oktinoxát ugyancsak hozzájárulhat a korallfehéredéshez.

“Ez csupán egy apró lépés a hawaii korallok védelme és ellenálló képességük visszaállítása felé” – mondta Ige a javaslat aláírásakor, hozzátéve, hogy az államnak további erőfeszítéseket is kell tennie a virágállatok megóvása érdekében, például felvenni a harcot a betolakodó fajokkal, a szárazföldről a nyílt vizekbe kerülő szennyvíz problémájával és a klímaváltozással.

Kép: Pixabay

Az új törvény hatályba lépését követően kizárólag orvosi recept ellenében lehet majd oxibenzont és oktinoxátot tartalmazó fényvédőket vásárolni Hawaiin, de a turistáknak lehetőségük lesz magukkal hozni saját naptejüket az államba.

Forrás: MTI, HVG