A kiskutya első fürdetése, és minden, amit tudnod kell róla

0
14 714 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

Arról már írtunk, hogy a kutyák szeretnek és tudnak-e úszni, de mi a helyzet a kötelező tisztálkodással és a fürdőszobai fürdőzéssel! Íme pár jó tanács:

Csábítás a fürdőbe

Az egész folyamat kezdődjön játékkal! Sétáljatok egyet a parkban, játszatok a kertben, mielőtt a fürdőszoba felé vennétek az irányt. Készíts ki minden kelléket, amire szükséged lesz a fürdetés közben, a kutya játékait is nyugodtan hozd magaddal, tedd a kádba, hogy megmutasd neki, a fürdés egyáltalán nem ijesztő, sőt, akár mókás is lehet. Egy ilyen ismerős környezetben sokkal könnyebben engedi el magát. Előtte, közben, utána… jutalomfalattal ráveheted, hogy türelemmel végigülje a fürdetést. Válassz egészséges finomságokat.

Megfelelő hőmérséklet

A kutyák nagyon érzékenyek a víz hőmérsékletére. Ha túl forró, vagy túl hideg a víz, biztosan nem szívesen állnak a zuhany alá. Gondoskodj róla, hogy a víz kellemes langyos legyen, így az érzékeny bőrük nem sérül. A tűzforró, vagy jeges víz akár sokkolhatja is a kis testüket, ne felejtsd el, életükben először fürdenek! A kölykök legyenek legalább egy hónaposak, mikor az első fürdőjükre sor kerül.

Fő a biztonság

Azért karúszókat nem kell a kutya lábaira erősítened, de mindenképp figyelj arra, hogy a kutya az egész procedúra alatt biztonságban legyen. A kád aljára helyezz csúszásgátlót, a kis tappancsaikkal ők is ugyanolyan könnyen megcsúszhatnak, mint mi, emberek. Ne legyen túl magas a vízállás a kádban, érjen az állat térdéig, a zuhanyrózsával pedig csak óvatosan, nehogy egy életre elvegye a kedvét a fürdéstől. Óvd a kutyus fülét, hogy ne menjen bele a víz, valamint hideg időben eszedbe se jusson megfürdetni az állatot.

dogwash
Fontos a sampon

Fürdetés közben használj minőségi termékeket, olyan kutyasampont, amelyet az állatorvos ajánlott. Az embereknek készült kozmetikum allergiás reakciót válthat ki a kutyák bőrén. A sampont fürdetés előtt fel kell hígítani, ez sajnos nem minden termék használati útmutatójában olvasható. Nem kell luxustermékeket választanod, de győződj meg róla, hogy a kutya fajtájának megfelelő kozmetikumot választasz. A kutyus pofijára és szájába ne kerüljön belőle!

Jöhet a száradás

Ha alaposan kiöblítettük a bundáját, hagyjuk, hogy megrázza magát, majd törölközővel alaposan törölgessük át a testét. Hajszárítót is használhatunk, de csak alacsony fokozattal, és langyos levegővel. Amíg teljesen meg nem száradt az állat, tartsuk olyan helyen, ahol nem érheti huzat, ugyanis könnyen megfázhat.

Fotó: zoomwalls.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here