A kihalás szélére sodródott a kacsacsőrű emlős

0
990 megtekintés
Kép: maxisciences.com
Swing Szerelem Szulák
A klímaváltozás és az emberi tevékenység teljesen tönkretette Ausztrália különleges állatának élőhelyét. A tojással szaporodó kacsacsőrű emlős a klímaváltozásból adódó szárazság miatt már Ausztrália több részéről eltűnt.

A kihalás szélére sodródott több területen Ausztrália különleges állata, a kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus). A hódéhoz hasonló farkú állat egyike azon kevés emlősöknek, amelyek tojást raknak. Kelet-Ausztráliában, Tasmániában és Dél-Ausztráliában honos, az utóbbi időben azonban egy új kutatás szerint “gyakorlatilag kihalt”.

Az Ausztráliában pusztító szárazság nagy csapást mért az egyre csökkenő kacsacsőrűemlős-populációra, mivel kiszáradtak a folyók, a partokra kényszerítve az állatokat – áll a Biological Conservation című tudományos lapban megjelent tanulmányban, melyet az MTI is idéz.

A szerzők azt is kiemelték, hogy a populáció visszaesésének oka az élőhelyek emberi tevékenység okozta zsugorodása, valamint a klímaváltozás.

“A kacsacsőrű emlősöket már több területen a kihalás szélére sodortuk és teljesen tönkretettük élőhelyét”

– mondta el hétfőn Gilad Bino, az Új-dél-walesi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Kép: lexpress.fr

A szakértők szerint 52-72 százalékos visszaesés várható a populáció méretében a következő száz év szárazságának súlyosságától függően. Ez azt jelenti, hogy a kacsacsőrű emlős a jelenleg neki otthont adó területek 40 százalékán kihalhat a becslések szerint.

A kacsacsőrű emlősöket fenyegető veszélyhez hozzájárulnak többek között a klímaváltozáshoz köthető események, mint a száraz időszakok időtartamának és gyakoriságának növekedése, a nem fenntartható vízhasználat, az élőhelyeik tönkretétele, a talaj termőterületté alakítása. Szintén fenyegetést jelentenek az invazív ragadozó fajok, köztük a rókák.

A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján jelenleg a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik a faj, de a rá leselkedő veszélyek miatt egyre nagyobb a kihalás esélye, így a sebezhető kategóriába kerülhet.

A tudósoknak nincs sok információja a kacsacsőrű emlős populációjának megoszlásáról vagy méreteiről, mivel a félig vízi életmódot élő állat éjszakai életet él. Egy 2018-as országos kockázatértékelés szerint populációjuk nagyjából 300 ezerről 200 ezerre esett vissza az egész országban az európai gyarmatosítás óta.