A hét állata – cuki ismeretterjesztő sorozat a Budakeszi Vadasparktól

0
1 623 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Ki tudja, hogy az Ovis aries musimon nem egy ősi sötét varázsigét takar? Ki tudja, hogy melyik madár tollai működnek „hangtompítóként” is? Ki tudja, hogy melyik az egyetlen kutyaféle, ami téli álmot alszik? Ki tudja, hogyan kell igazán tudományosan dicsérni az ölünkben doromboló házimacskánkat?* 

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat természetes élőhelyükön bemutató Budakeszi Vadasparkban jelenleg 44 állatfaj csaknem 300 egyede található, a parányi kuviktól egészen a hatalmas barnamedvéig.

A tavaly az év ökoturisztikai létesítményei között is díjazott vadaspark gondozói a kisebb seregnyi szőrös-tollas-bundás-pelyhes állattal való együttélés közben, ellátásuk, ápolásuk, trenírozásuk során számos olyan mókás, varázslatos és nem hétköznapi pillanatok szem- és fültanúi lehetnek, amelyek megtapasztalásához az egyszeri látogatók esetében nagyon nagy szerencse és majdhogynem tökéletes időzítés szükséges.

A Budakeszi Vadaspark A hét állata című videósorozatában épp ezért az érdekességek és a játékos, mókás ismeretterjesztés kapott főszerepet, midőn Jóba Katalin és Szilágyi „Baltazár” Zsolt állatgondozók első kézből, testközelből mutatják be az adott hét állatfajának képviselőit.

A hét állata sorozat eddigi epizódjaiban a vadászgörényről, a tőkés récéről, a pusztai sasról, a vörös rókáról, a házi nyúlról, a nyestkutyáról, a vadmacskáról, a keleti sünről, az őzről, a gímszarvasról, a vaddisznóról, a házityúkról, a kutyáról, a macskabagolyról, az aranysakálról, a muflonról és a nagy peléről esett szó.

Az eddig megjelent videók elérhetőek itt.

*A bevezetőben feltett kérdésekre pedig a válaszok: az Ovis aries musimon a muflon latin neve; a macskabagoly tollai működnek „hangtompítóként”, ami a sikeres éjjeli vadászathoz elengedhetetlen; a nyestkutya az egyetlen kutyaféle, ami téli álmot alszik; a házimacskákat pedig tudományos nevükön Felis silvestris catus-ként érdemes dicsérni.