A hegyek lenyűgöző akrobatái

0
6 439 megtekintés
Kőszáli bak - Kép: Vittorio Morlettos - Profimedia, Caters News
Swing Szerelem Szulák
Még Pókember is elsápadna a hegyi kecskék képességeit látva. Az Alpesi kőszáli kecske és a Havasi kecske bárkit leköröz a hegyek között. Olyan helyeken futnak, másznak, lépegetnek és ugrálnak, természetesen hóban is, ahová csak hegymászók merészkednek, de ők is teljes biztosítás mellett. Az embernek már attól tériszonya támad, ha csak a képeket nézi, hát még ha elképzeli, hogy neki kéne ott egyensúlyozni…

A kőszáli kecskék, különösen a bakok gyorsan, kitartóan és csodálatraméltó ügyességgel másznak. Hihetetlen biztonsággal és gyorsasággal kúsznak fel olyan sziklafalon is, amelyen semmilyen más emlősállat nem tud megkapaszkodni. A sziklafal legapróbb egyenetlensége, amelyet emberi szem közelről is alig vesz észre, elegendő neki, hogy arra biztonsággal rálépjen. Ami neked egy sziklahasadék vagy egy kis lyuk neki lépcsőfokként szolgál.

Alpesi kőszáli kecske

A majdnem függőleges falakon a zergéknek ide-oda kell ugrálni, hogy az egyensúlyukat megtartsák, míg a kőszáli kecske hajlékony patáival egész lassú lépésben is tud mozogni, az hagyján, de egyenes vonalban.

Alpesi kőszáli kecske

A Havasi kecske sem marad el kollégája mellett ő is nagyon jó ugró és mászó. Patáinak éles a széle, a belseje meg olyan rugalmas, mint a gumi, könnyen rátapad a kövekre. Nagy termete ellenére óriásiakat tud ugrani egyik sziklapárkányról a másikra. Nem ritkák az öt métert meghaladó ugrások sem. Ha olyan sziklapárkányra kerül, ami a semmiben végződik és hátrálni sem tud, akkor a hátsó lábára áll, mellső lábával a sziklafalnak támaszkodva megfordul és nyugodtan visszamegy.

Havasi kecske
Havasi kecske
Igen, a szikla tetején a kis barna valami, egy kőszáli kecske…
Kőszáli kecskék
Havasi kecskék
Kőszáli kecskék
Havasi kecske
Havasi kecske
Kőszáli kecske

Forrás: wikipedia