A gyöngybaglyok idősen is remekül hallanak

0
1 129 megtekintés
Kép: kormorant.co.za
Swing Szerelem Szulák
Egy friss kutatás szerint a gyöngybaglyok egészen időskorukig megőrzik kitűnő hallásukat. Korábban a seregélyeknél mutatták ki ezt a képességet, azt sugallván, hogy a madarak védettek a korral járó halláskárosodástól – írja a hirado.hu a BBC nyomán. 

Ha sikerül alaposabban feltérképezni a gyöngybaglyok eme képességét, az eredmények birtokában újabb módszereket fejleszthetnek ki az embereknek hallásuk megőrzéséhez.

Kép: Pxabay

Georg Klump (Oldenburgi Egyetem), a vizsgálat egyik kutatója a BBC-nek kifejtette, a madarak füle az emberével ellentétben regenerálódik. Az ember nem tudja újranöveszteni a fül érzékelő sejtjeit, de a szárnyasok igen.

Olybá tűnik, hogy az ember az evolúció folyamán valahol elveszítette eme képességét. Az emlősökhöz hasonlóan idősen gyakran gyengébb hallással küszködünk: 65 éves korunkra több mint 30 decibellel csökken érzékenységünk a magas hangfrekvenciákra.

Kép: photorator.com

Royal Society Proceedings B folyóiratban közölt tanulmányt hét fogságban tartott gyöngybagollyal végezték el. A madarakat betanították, hogy hangra reagálva egy póznához repüljenek, ahol jutalomfalatot kaptak.

Még a legidősebb, 23 éves egyednél sem vették észre az időskori hallásvesztés jeleit. A gyöngybaglyok általában csak három-négyéves korukig élnek természetes környezetükben.

Kép: Pixabay

“A gyöngybagoly az Antarktiszon kívül minden földrészen megtalálható. A nyílt terepeken, illetve erdőszéli területeken szeret vadászni. Óriási elterjedési területén kívül többfelé is betelepítette az ember, mivel kiváló rágcsálóirtó. Szinte világméretű elterjedésének következtében a gyöngybagolynak számos alfaja van. Éjszaka aktív ragadozómadár, szinte hangtalanul repül. Lakott területeken és környékükön fészkel. Szívesen beköltözik templomtornyokba, elhagyott istállók, házak padlására. Magyarországon rendszeres fészkelő, fő költési időszaka márciustól októberig terjed, de a téli hónapokban is megfigyelték már költési próbálkozásait.

Fokozottan védett madár eszmei értéke 100 000 Ft. Az ún. csökkenő számú fajok kategóriájába tartozik, állománycsökkenésének oka a költőhelyek fogyása, alkalmas épületek lezárása, az élőhelykonkurens nyestek terjedése, a táplálkozóterületek beszűkülése, az urbanizációs hatások okozta pusztulás (rágcsálóirtó szer miatti mérgezések, pusztulás a közutakon és villamos vezetékek oszlopain, közvetlen emberi pusztítás).”

Forrás: hirado.huwikipedia