A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy egy 100 éve kihaltnak vélt óriásteknőst találtak

0
546 megtekintés
Fotó: AFP - gettyimages - BBC
Swing Szerelem Szulák
A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán 2019-ben talált óriásteknős egy több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egyede – közölte az ecuadori környezetvédelmi miniszter.

A Chelonoidis phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre 2019 elején egy expedíció bukkant rá, amelyet a szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport szervezett.

A fajról úgy tudták, hogy több mint 100 éve kihalt – írta közleményében Gustavo Marique tárcavezető.

“Újra megerősítjük ezen faj létezését.

A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős fajt megtalálták a Galápagoson” – tette hozzá. A Yale Egyetem kutatói összehasonlították a két éve talált nőstény DNS-ét egy hím egyedével, amelyet a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be, és amelyet múzeumban őriznek.

A Fernandina szigetén őshonos Chelonoidis phantasticus egyike a Galápagos-szigeteken élő 15 óriásteknősfajnak, amelyből kettő már kihalt.

“A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen fajok talpraállításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló esetet”

– közölte Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója.

Magányos George, a Chelonoidis abingdonii faj utolsó képviselője 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel. Magányos George a Galápagos-szigetek emblémájává vált.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

MTI