A gazda nem hitte le amit lát, ilyen amikor az emu felcsap terelőkutyának

0
713 megtekintés
Emu (dromaiidae) - Kép: gettyimages.co.uk
Swing Szerelem Szulák
Láttál már emut birkát terelni? Nem? Nos, más sem. Nem kifejezetten megszokott viselkedés ez Ausztrália egyik címerállatától. Hasonlóan vélekedett Bryan Hayden is, aki videóra vette a nem mindennapi és egyben szívderítő eseményt. Az emu ugyanis segítő lábakat nyújtott a gazda számára és felcsapott a birtokán terelőkutyának. 

A héten hoztak nyilvánosságra egy felmérést, mely szerint az Ausztráliában szeptember óta pusztító bozóttüzek az ország lakosságának háromnegyedét érintették közvetlen vagy közvetett módon. A több mint 120 ezer négyzetkilométeren tomboló lángok miatt 33-an haltak meg, s mintegy 2500-an voltak kénytelenek elhagyni otthonukat – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A tomboló tüzek az állattartó telepeket sem kímélték: a gazdák jó részének állatállománya és létesítményei látták kárát a lángoknak. Ilyen gazda Bryan Hayden is, aki Ausztrália délkeleti csücskén elterülő Kelet-Gippsland régióban tevékenykedik, mint marha- és juhtenyésztő. Ezen a vidéken a lángok három hónapig égtek, ez idő alatt pedig közel félmillió hektárnyi földterület vált martalékukká.

Kép: dailymail.co.uk

Mint írják, beszámolója szerint a tűzvész a 800 hektáros birtokát körülvevő kerítés nagy részét elpusztította, ez pedig szinte lehetetlenné tette a megmaradt állatai egy helyben tartását. Ebben a drámai helyzetben jelent meg egyszer csak az emu, akit a férfi be is fogott, majd nem sokkal később ösztönösen terelni kezdte a szétszéledt jószágokat.

„Miközben a tűzvészt túlélt állatokat ellenőriztük, észrevettük, hogy az emu egybetereli az állományokat, mintha csak egy juhászkutya volna. Miután egy csoporttal végzett, a többi szétszéledt állathoz sietett. Az anyatermészet kezét nyújtotta e nehéz időben”

– írta a gazda, akinek beszámolója szerint az emu két napon keresztül terelte az állományt.

A tűzkárosult Ausztrál vidékeken, mindenkinek jól esik egy ilyen kedves, megmosolyogtató történet.

Az esetről készült videó:

HEROIC EMU ROUNDS UP SHEEP

HAVE YOU EVER SEEN AN EMU ROUND UP SHEEP BEFORE?In the aftermath of devasting bushfires that destroyed fences and burnt 90 per cent of Buchan Station, a lone emu has emerged 'out of the blue' to round up a flock of sheep! Bec Symons spoke with Buchan beef and sheep farmer Bryan Hayden who captured this footage of the heroic bird!

Közzétette: ABC Landline – 2020. január 23., csütörtök