A Fővárosi Állatkertben járt a világhírű főemlőskutató

0
285 megtekintés
Jane Goodall
Swing Szerelem Szulák

Egyike volt annak a három kutatónak, akik a néhai Louis S. B. Leakey biztatására az ember legközelebbi rokonainak természetbeni életét kezdték kutatni. Jane Goodall a csimpánzok életét tanulmányozta az állatok természetes élőhelyén. Ő volt az első, aki a tanzániai Gombe vidékén élő csimpánzokat kutatva megfigyelte a csimpánzok eszközhasználatát, és számos más viselkedési sajátosságát. Később vezető szerepe volt a térség nemzeti parkká nyilvánításában. Megfigyelései ma is meghatározóak és alapvetők legközelebbi rokonainkkal kapcsolatos ismereteinkben.

Jane Goodall a zooban07 foto Bagosi Zoltan

1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyeik védelme érdekében, mamár a világ 24 országában – köztük Magyarországon – működik ilyen intézet. Az ő nevéhez kapcsolódik a Roots & Shots nevelési program is, ahol elsősorban a gyerekekhez, fiatalokhoz kíván szólni.

“Célkitűzésem egyszerűen az, hogy jobbá tegyük a világot az emberek, az állatok és az egész környezet számára.”

Dr. Goodall évente mintegy háromszáz napot utazik, s szerte a világon igyekszik felhívni az emberek figyelmét a természetvédelem fontosságára. Magyarországon is többször járt már, s számos teltházas előadást tartott az érdeklődő közönségnek. Mostani látogatásának részeként megbeszélést folytatott az állatkert főigazgatójával, prof. dr. Persányi Miklóssal, dr. Sós Endre főállatorvossal, illetve Vidákovits Istvánnal, az emberszabású majmok tartásáért is felelős szakmai vezetővel. A megbeszélések során szóba került a Fővárosi Állatkert fejlesztése is, amelynek részeként az intézmény újra foglalkozna csimpánzok tartásával.

Jane Goodall a zooban20 foto Bagosi Zoltan

Az előadások után a dr. Teleki Géza munkásságára emlékeztető ismertető táblát özvegye és fia – Heather McGiffin és Aidan Teleki – dr. Jane Goodall-lal közösen avatták fel az emberszabású majmok otthonául szolgáló állatház nézőterén.

Forrás: zoobudapest.com