A dürgés még picit odébb van, de már szépítkeznek a túzokkakasok

0
140 megtekintés
Túzokkakas - Kép: Motkó Béla - Körös-Maros Nemzeti Park
Swing Szerelem Szulák
Alaposan és időben fel kell készülni. A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő túzokkakasok már felöltötték díszes nászruhájukat, készülődnek a március végén, április elején kezdődő dürgésre – írja a nemzeti park

A túzokkakasok nem aprózzák el a hódítást, még csak február van, de ők már készülődnek a hódításra.

A túzokkakasok minden évben kétszer vedlenek, míg a tojók csak egyszer. A kakasok téli, részleges vedlése a nászidőszakkal, az úgynevezett túzokdürgéssel függ össze. Gondosan felkészülnek, megszépülnek erre az időszakra, hogy magukhoz csábítsák a tojókat. Már decemberben kihullajtják szürke nyaktollaikat és helyettük díszes, vörös tollakat növesztenek. Sőt, még tetszetős bajusztollakat is növesztenek.

Fotó: Czifrák Gábor – KMNP

A dürgési és a párzási időszak végeztével a kakasok levetik nászruhájukat, elhullajtják bajusztollaikat és díszes nyaktollaikat, s a tojókkal együtt teljes vedlésen esnek át.

Érdekesség, hogy a túzokok alsó tollazatának tövét rózsaszín, tollpúder-szerű képződmény (profin-származék) borítja, ami napfény hatására szürke színűre változik.

Sok más madárfajjal ellentétben a túzok nem rendelkezik fartőmiriggyel, amivel zsírozhatná, s ezáltal vízhatlanná tehetné tollait. Ő más módszert alkalmaz: folyamatosan tollászkodik, s az apró kis szaruk szétropogtatásával képződő „púderrel” keni be tollazatát, ettől lesz vízhatlan.