A denevérek világával ismerkedhetnek a látogatók az Abaligeti-barlangnál

0
418 megtekintés
Kép: termeszettar.hu
Swing Szerelem Szulák
A denevérek különleges és titkokkal teli világába nyerhetnek betekintést a látogatók augusztus 25-én az Abaligeti-barlang előtti téren a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében.

A nemzeti park közleménye szerint a denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. A nászidőszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek úgynevezett nászbarlangokat keresnek fel, amelyek később telelőhelyül is szolgálhatnak. A Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja az Abaligeti-barlang, ahol több ezer denevér fordul meg augusztus végén, szeptember elején.

A Denevérest elnevezésű program keretében a Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója, az Abaligeti-barlang előtti téren szakavatott denevérkutató ismerteti meg a látogatókkal a denevérkutatás módszereit és jelentőségét, a fajok egyedi jellemzőit pedig a barlangnál hálóval befogott denevéreken lehet közelről megnézni.

Közönságes denevér – Kép: bfnp.hu

A tóparton a víztükör felett alacsonyan szálló, rovarokra vadászó denevéreket is megfigyelhetik a látogatók, tájékozódásukat segítő hangjukat detektor teszi az emberi fül számára hallhatóvá – olvasható a program ismertetőjében.

Helyszín, időpont: Abaligeti-barlang, 20.00 óra
Ingyenes program

Hasznos: ajánlott a hosszú, zárt ruha, mivel éjszaka a hőmérséklet gyorsan csökkenhet.

Forrás: MTI