A cápák előre tudják ha hurrikán érkezik és azonnal a tettek mezejére lépnek

0
1 414 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A tudósok megtudták, a cápák elkerülik a hatalmas hurrikánokat és gyorsan elmerülnek a mélyebb vizek felé mielőtt a viharfelhők nyakon csípnék őket.

Grace Casselberry, a Massachusetts-i Amherst Egyetem tengerészettudományi karának doktorandusza a következőket mondta:

„Amikor ezek a nagy viharok bedurrannak, a hatalmas szél és a rengeteg óriáshullám igazi kaotikus környezetet teremt. Úgy gondoljuk, hogy a cápák kimozdulnak a mélyebb területekre, hogy a menedéket kapjanak a vihar, illetve a tornádó elől. „

Casselberryt és csapatát ráadásul Fortuna is a kegyeibe fogadta, amikor ezt a felfedezést tették. Kollégáival tigris-, citrom-, és karibi zátonyi cápákat követtek egy homokkal teli lagúnában, amelyet korallzátony is védett. Így el tudtak készíteni egy nagyobb tanulmányt a cápák viselkedéséről. Minderre a Virgin-szigetek környékén került sor.

Az uszonyos ragadozókhoz speciális transzpondereket csatoltak, amelyek jeleket küldtek. Normális esetben, mielőtt lecsapna egy nagyobb horderejű vihar, a kutatócsoport tüzetesen begyűjti az adatfogadó műszereket, hogy azokban ne essen kár. Ám, amikor 2017 szeptemberében a Maria hurrikán lecsapott, nem maradt már erre idejük. Szerencsére a legtöbb készülék túlélte a hurrikánt és feljegyezte a cápák viselkedését, ezáltal a kutatócsoport értékes információkkal lett gazdagabb, amit később kiértékeltek.

Nagyjából két órával a hurrikán legerősebb része előtt, a cápák a biztonságosabb és mélyebb víz felé vették az irányt. Valószínűleg érzékelték a vihar előtt a légkör nyomás változásait, és ez arra késztette őket, hogy lemerüljenek az égi háború elől.

Promotions