A cápa hajója tudományos útra indul a ragadozók nyomában

0
170 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A cápa című filmklasszikus híres hajója, az Orca egy másolata ismét vízre száll, ám ezúttal nem cápákra vadásznak vele, hanem éppen ellenkezőleg: a cápák megismerésére és tudományos expedíciókra használják majd.

Az Orca Steven Spielberg 1975-ben bemutatott klasszikus horrorjának híres hajója volt. A filmben két Orca nevű hajót is használtak, ezeknek most felújítás alatt álló hasonmása, amelyet korábban homárhalászatra használtak, az Orca III. nevet kapta.

Környezetvédő aktivisták és a film rajongóinak egy csoportja fogott össze, hogy az idős hajót felújítsák Martha’s Vineyardon, a szigeten, amelynek környékén Spielberg a filmet forgatta.

A hajó újrahasznosításának egyik motorja a szigetről való David Bigelow. Mint mondta, ha befejeződik a felújítás, az Orcát a cápákkal kapcsolatos ismeretterjesztésre használják majd, és kutatási célokra is átadják tudósoknak.

Bigelow, aki statiszta volt A cápa forgatásán, szívügyének tekinti az Orca III. munkába állítását. Segítségére volt mások mellett a közelmúltban meghalt Lee Fierro is, aki a filmben annak idején az egyik áldozat anyját játszotta.

Bigelow szerint

szükség van arra, hogy az emberek megismerjék azt a klímaváltozás miatt átalakult ökoszisztémát, amelyben élünk.

Mint mondta, a hajó őszre elkészül, és tavasztól már munkába is állhat.
A projekten dolgozik még Joe Alves, a film egykori látványtervezője és Chris Crawford is, aki az eredeti Orcát alakította át a filmhez 1974-ben.A Beneath The Waves elnevezésű környezetvédő csoport már bejelentette, hogy szeretné felhasználni expedícióihoz a hajót. A csoport igazgatótanácsában ott van Wendy Benchley is, a regényíró Peter Benchley özvegye, akinek 1974-ben megjelent könyve alapján a film forgatókönyve készült.

Az Orca visszatérése A cápa rajongóinak ünnepe, de egy új lehetőség is arra, hogy többet tudjunk meg óceánjainkról és azok életéről

– fogalmazott az író özvegye.

MTI