A börzsönyi hiúz köszöni, jól van – fotó

0
2 379 megtekintés
Eurázsiai hiúz - Kép: Whipsnade Zoo
Swing Szerelem Szulák
Közép-Európa magányos nagymacskáját nem kell félteni ebben a hidegben sem. A börzsönyi hiúz köszöni, remekül érzi magát, adta hírül a Börzsöny Alapítvány. Kutatójuk, Bedő Péter a minap ellenőrizte a kameracsapdát, a felvétel március 10-én készült.

Legutóbb, a ritka ragadozó egy másik példánya Nógrádban hallatott magáról, őt februárban kétszer is rögzítették kihelyezett kamerákkal.

A hiúz nagyon óvatos és félénk állat, ezért attól senkinek sem kell tartania, hogy erdőkerülés közben rátámadna egy ilyen nagymacska. Ráadásul fokozottan védett faj hazánkban.

A börzsönyi hiúz köszöni, jól van! Kutatónk, Bedő Péter most ellenőrizte a kameracsapdát, a felvétel március 10-én készült.(a kutatást az szja1%-ból fedezzük, kérjük támogasd!adószám: 18702862-1-13)

Közzétette: Börzsöny Alapítvány – 2018. március 17.

 

Az élet egyébként igen mozgalmas mostanában a Börzsönyben, januárban farkas nyomára bukkant Darányi László természetvédelmi őr, amikor hiúz nyomait kereste a friss hóban.

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallhatunk olyan hírekről, hogy ez az alkalmazkodóképes ragadozó fokozatosan visszahódítja korábbi területeit. Nagyobb arányú elterjedésüknek élőhelyük feldarabolódása és zavartsága szab csak határt, hiszen élelmük lenne bőven nálunk. A farkasok mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, így lehetséges, hogy ez az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe felderítőként – írta a dunaipoly.hu.

A farkas hazánkban szintén fokozottan védett faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.