88 delfint tudtak eddig megmenteni a csapdába esett több száz közül a Tasmán partoknál

0
129 megtekintés
Folyamatosan mentik a delfineket - Fotó: Mell Chun/Agence France-Presse — Getty Images
Swing Szerelem Szulák
A kedd óta zajló mentőakcióban csütörtök délutánig 88 gömbölyűfejű delfint sikerült kiszabadítani, és arra számítanak, hogy ez a szám tovább emelkedik a nap végére – mondta a tasmániai nemzeti parki és természetvédelmi szolgálat (TPWS) igazgatója, Nic Deka.

Van remény, hogy többet is sikerül, de 380 állat már biztosan elpusztult.

Még mindig vannak olyan példányok, amelyeken segíteni lehet, ezért az akció folytatódik. Egyúttal már azzal a kérdéssel is foglalkoznak, hogy mi legyen az elpusztult állatok tetemével. A legvalószínűbb megoldás az lesz, hogy a maradványokat a tengerbe juttatják.

A sekély vízben felakadt delfinek – Fotó: AAP – Tasmania

Becslések szerint mintegy 470 gömbölyűfejű delfin rekedt meg Strahan város közelében a tenger sekély vizében. A már biztosan elpusztult tengeri emlősök száma eléri a 380-at.
Még nem lehet tudni, mi vonzotta az állatokat a sekély vízbe, de tudósok szerint a gömbölyűfejű delfinek között különösen erősek a társas kötődések. A faj az egyik leggyakrabban partra vetődők közé tartozik. Ausztrália modern kori történetében még soha nem sodródott partra és pusztult el ilyen sok tengeri emlős.

Tasmániában a feljegyzések szerint 1935-ben 294 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra. Ausztrália nyugati részén pedig 1996-ban Dunsboroughban 320 rövid- és hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra.

Korábban a témában:

Már 90 csapdába esett gömbölyűfejű delfin elpusztult a tasmán partoknál

MTI