Felismerhetik fajtársaik koponyáit a csimpánzok

0
125 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egy nemrégiben végzett kísérletsorozat alapján elképzelhető, hogy a csimpánzok felismerik a csimpánzkoponyákat.

A csimpánzokról ismert, hogy foglalkoznak a halottaikkal, halott társaik testét felkeresik, és még gyászra hasonlító magatartást is tanúsítanak. Egy japán kutatócsoport vizsgálta meg annak a lehetőségét, hogy vajon a fajtársaik koponyáját, vagyis a csimpánzkoponyát felismerik-e, a Royal Society Open Science folyóiratban közzé tett kutatásról a Eurekalert számolt be.

A csimpánzok megfigyeléséből ismert, hogy az anyák akár heteken át is képesek cipelni elpusztult kölykeiket, s vadon élő csimpánzok megfigyelései alapján tudjuk azt is, hogy amikor saját fajtársuk csontmaradványaival találkoznak az erdőben, megállnak, s megvizsgálják azt, főként, ha azokon még van némi maradék szőr is. Vajon felismerik egyáltalában, hogy saját fajtársaikról van szó?

A kutatók 4 különböző fajhoz (csimpánz, macska, kutya, patkány) tartozó arcok, koponyák, illetve koponyára hasonlító kövek képeit mutatták be a majmoknak, összesen 7 állatot teszteltek le. Azt mérték meg, hogy az egyes képeket mennyi időn át figyelték az egyes csimpánzok, ehhez egy szemmozgást figyelő kamerát használtak, figyelve, mit néz az állat. A képeket egy LCD kijelzőn mutatták meg nekik, különböző szögekből az egyes képeket, minden állat 45 képet látott. A végén elemezték azt, hogy az egyes képekre mennyi időn át figyeltek a majmok.

A leghosszabb időt a csimpánz arckép megfigyelésével töltötték, majd eztán a csimpánzkoponya következett, ezek közt is az, amelyet szemből láthattak, ezzel több mint kétszer annyi időt töltöttek, mint bármely másik állatéval. A szemmozgásuk alapján a csimpánzkoponyákon a fogakra figyeltek legtöbbször a majmok. A kőformák esetében nem volt nagy különbség az egyes fajok közt. Kisebb volt a különbség, ha féloldalasan láttak rá az arcokra és koponyákra, illetve szinte eltűnt a különbség, ha teljesen profilból nézték azokat.

FORRÁS: ROYAL SOCIETY OPEN SCIENCE

A kutatók szerint a csimpánzok a csimpánzkoponyákra pont úgy tekintenek, mint az arcokra, és ezt feltehetően a koponya arcot idéző jellegzetes vonásai alapján, az agy arcfelismerő mechanizmusa támogatja. A csimpánz arcfelismerése az emberével azonos idegi régiókhoz kötődik (ellentétben például a makákókkal), és a kutatók szerint ez a koponyára vonatkozóan ugyanannak köszönhető, amit az embernél az, hogy az arcra hasonlító tárgyakat arcként érzékeljük (pareidolia). Az persze nem véletlen, hogy a koponya és az arc hasonlóak, hisz az arc fő jellegét a koponya határozza meg! A fogak kiemelt szerepét a majmok közti kommunikációban, illetve az élettevékenységeikben elfoglalt fontos helye indokolhatja a szakemberek szerint. Mi játszódhat le egy csimpánz agyában, amikor egy fajtárs koponyáját látja? A kutatók úgy vélik, arra gondolhat, hogy ez valami fura dolog, de mégis ismerős valahonnan, vagyis nem tudja, hogy egy másik csimpánz koponyáját látja, de úgy érzi, mintha egy csimpánzarcot látna.

Forrás: Ng24.hu

Kiemelt kép: pixabay