70 év után visszatelepítik a tigrist Kazahsztánba

0
1 000 megtekintés
Fotó: WWF
Swing Szerelem Szulák
Az asztanai Expo 2017-en kötött együttműködési megállapodást Kazahsztán és a WWF, melynek értelmében csaknem 70 évvel kiirtása után újra meghonosítják a vadon élő tigrist Kazahsztánban – írja az MTI.

A WWF 10 millió dollárral segíti majd a tigris visszatelepítését a közép-ázsiai országba, amely a világon elsőként hajt végre ilyen projektet, ez azonban a terep előkészítése miatt évekig fog tartani. Bár Kazahsztánban, a világ kilencedik legnagyobb területű országában nincsenek a tigrisek fő életterének számító sűrű erdők, a nagy tavak körüli kiterjedt nádasok a magas növényzet miatt azonban hasonlóan jó élőhelyet nyújtanak a nagymacskáknak.

Fotó: wikimedia commons – Buffalo Zoo

Ennek megfelelően a nagymacskák számára egy gyéren lakott területen, a Balhas-tó mentén, az Ili folyó torkolatánál alakítanak ki rezervátumot, ahol első lépésben felhagynak a földműveléssel és az állattenyésztéssel, majd megnövelik a zsákmányállatok, köztük a szarvasok állományát.

Fotó: alta.zslsites.org

Közép-Ázsiában röviddel a második világháború után ejtették el az utolsó tigriseket, a faj kihalását pedig többek közt az is felgyorsította, hogy a szovjet időkben erőltették az öntözést és a mezőgazdaság gépesítését, ami szűkítette az állat természetes élőhelyét. Kazahsztánban korábban a kaszpi tigris volt megtalálható, most azonban ehelyett a szibériai, más néven amuri tigrist honosítják majd meg az országban.

Fotó: fineartamerica.com
Fotó: ih1.redbubble.net

Egy évszázada még 100 ezer tigris élt vadon a világon

A kazahsztáni projekt része annak a 2010-ben indított Tx2 programnak, amelynek keretein belül 2022-ig megkétszereznék a vadon élő tigrisek számát. A kiindulási évben 3200 körülire tették a vadon élő tigrisek számát a világon, 2016-ra azonban a ritka ragadozó védelmére Indiában, Kínában, Nepálban és Oroszországban tett intézkedések eredményeként 3900 körülire emelkedett ez a szám.

Forrás: MTI, worldwildlife