6 ritka kutyafajta, akit csak kevesen ismernek

0
1 977 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

#1 Kis oroszlánkutya

A löwchen, más néven a kis oroszlánkutya kialakulása az 1500-as évekre tehető, és az arisztokrácia körében évszázadokon át nagyon kedvelt fajta volt. Ez az apró, élettel teli, jókedvű és boldog kutyus kinézete miatt kapta nevét, hiszen kusza bundája egy oroszlán sörényére hasonlít. Népszerűsége az 1960-as években csökkent, az egyik legritkább fajta közé sorolták, de mostanában ismét kezd elterjedni. Élénk és ragaszkodó a természete, társaságkedvelőek és imádják az emberek közelségét.

0279

#2 Tibeti spániel

A tibeti szerzetesek évszázadokon át szent állatként tisztelték ezt a fajtát. Ősi kutya, feltehetően a pekingi palotakutya, a mopsz és a japán spániel keveredéséből jött létre. Idegenekkel szemben tartózkodó, bizalmatlan, azonban ha valakit megkedvel, egy életre hű barátja marad. Intelligens és magabiztos, ugyanakkor hihetetlenül játékos. Tipikus öleb, de rendkívül ügyes őrkutya is, ősét ugyanis gyakran használták jelzőkutyaként.

0280

#3 Lagotto Romagnolo

A göndör szőrű, a közepesnél valamivel kisebb termetű kutya, eredetileg Olaszországból származik. Fajtáját hivatalosan csupán 1993-ban jegyezték be, így kifejezetten fiatalnak mondható, bár már az 1600-as években is lagottókat használtak a vadászok a lelőtt madarak felkutatására, sőt, a két világháború között a szarvasgomba keresők segítői szinte kizárólag ők voltak. Intelligens, munkaszerető, vidám kutya, minden feladatot teljesít, hogy gazdája kedvére tegyen.

0281

#4 Entlebuchi havasi kutya

A entlebuchi havasi kutya egy svájci kutyafajta, régen szarvasmarhák őrzésére és hajtására használták. Manapság leginkább családi kedvencként tartják, de munka- és őrkutyaként is kiválóan teljesít, bár elég ritkának számít, hazánkban sem túlságosan közismert. Ragaszkodik a családjához, imádja a gyerekeket, engedelmes és barátságos, más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is jól bánik. Aktív, nagy a mozgásigény, tehetséges a sportokban is.

0282

#5 Pikárdiai juhászkutya

Kialakulása a 800-as évekre tehető, valószínűleg a legrégebbi francia juhászkutya, valószínűleg a kelták honosították meg. Még ma is előszeretettel használják munkakutyaként, de szülőhazáján kívül nem sok helyen ismerik. Kivételesen jó házőrző, hűséges, bár néha kicsit agresszívan léphet fel, ha a területe védelméről van szó. Barátkozó természetű, gazdáihoz ragaszkodik, de idegenekkel szemben elég mogorva. Szereti, ha kényeztetik, fogékony és rendkívül intelligens.

0283

#6 Mudi

A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta. A pásztorok német puli néven ismerik, első hivatalos fajtaleírása 1936-ból származik. Ez a kutya első pillantásra egyszerű keveréknek tűnhet, pásztorkutyához képes sokkal rövidebb szőre van. Szolgálatkész, munkabíró, gazdája pillantásából is megérti, hogy mit kell tennie. Nehezen viseli a tétlenséget, nagy igénye van a mozgásra, ezért mindenképpen feladatokkal kell ellátni, hogy jól érezze magát.

0284

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezeket is:

7 kisebb termetű kutyafajta gyerekes családoknak
7 kutyafajta, aki hosszú életre számíthat
6 kutyafajta, aki jobban kedveli az embereket, mint a fajtársait

Leadfotó: polonabonac.com
Fotók: iheartdogs.com