6 érdekes tény, amit biztos nem tudtál a zsiráfról

0
17 148 megtekintés
Fotó: smithsonianmag.com
Swing Szerelem Szulák
A zsiráfok azon túl, hogy szépek, hihetetlenül mókás lények, méreteikből adódóan ki is érdemelték a legmagasabb és leghosszabb nyakú szárazföldi élőlény címet. Az Afrikában élő párosujjú patások eredetileg számos helyen megtalálhatóak voltak a Szaharától délre, de már csak szigetszerű populációi maradtak fenn Kenyában és Ugandában.

A szavanna hoszúnyakú legelészői nem csak kinézetük miatt érdekesek, van még néhány elképesztő tulajdonságuk is, ami miatt még inkább a szívünkbe zártuk ezeket a különleges emlősöket.

1. A zsiráfok nagyszívű élőlények; a szó szoros értelmében. 12 kilós szívre és a magas vérnyomásra van szükségük ahhoz, hogy el ne ájuljanak, amikor visszaemelik a fejüket a talajszintről.

Fotó: insidescience.org

2. A zsiráfbébi születésekor 2 méter magasból fejjel a földre zuhan. Csoda, hogy kutya baja nem lesz ettől az attrakciótól….

Fotó: natgeotv.com

3. Az emlősállatok közül a legkevesebbet a zsiráfok alszanak: életük 8%-át sem töltik alvással. Alvásigényük 2 óra, de ezt a rövid időt sem egyhuzamban alusszák át.

Fotó: boredpanda

4. A zsiráf nyelvének a színe kékes-fekete, hogy a nap ne tudja megégetni, és 45 cm hosszú is lehet. Nagyon kemény, hogy áthatolhatatlan legyen a lombokban található tövisek számára.

5. A zsiráf a nap legnagyobb részét evéssel tölti, 34 kg élelemre van szüksége naponta ahhoz, hogy fenntartsa hatalmas testét.

6. Sokáig azt hitték a zsiráfról, hogy nem ad ki hangokat. Javarészt valóban csendes, de a legfrissebb megfigyelések szerint béget, röfög, horkant, és infrahanggal is kommunikál.

Fotó: img-aws.ehowcdn.com