5 dolog, amit semmiképp se tegyél, ha örökbe fogadtál egy kutyát

0
502 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

1. Ne hozd a kutyát stresszes helyzetbe!

Egy menhely éppen elég megrázkódtatás és stressz egy eb számára, ezért ha lehetséges, kerülni kell a túlzott izgalommal járó tevékenységeket. Más kutyák közelébe, gyerekek mellé, vagy zsúfolt, emberekkel teli közegbe nem ajánlott azonnal vinni, időt kell hagyni arra, hogy a kutya megszokja az új környezetet és biztonságban érezze magát. Akár egy hirtelen mozdulat is elég lehet ahhoz, hogy félelemből az ember felé kapjon.

2.  Kerüld a parkot az első hetekben!

Gondolj csak bele, a kutya számára te csak egy idegen vagy, nem ismeritek egymást, fogalmad sincs, hogyan fog reagálni, ha idegen kutyák a közelébe mennek, miközben nem visel pórázt. Megrémülhet, elszaladhat, agresszívvá válhat, de akkor is veszélyes lehet a szituáció, ha túl naiv és kíváncsi természetű. Amíg meg nem ismertétek egymást, inkább csak a környéken sétálgassatok, szigorúan pórázzal.

3. Ne mutasd be azonnal az egész családnak!

Gyakran már azonnal eldicsekednénk az új családtaggal a rokonok és a barátok előtt is, de ezzel nagyot hibázhatunk. Kényelmetlen helyzetbe hozhatod a kutyát, így később sokkal nehezebben fogja szokni a nagyobb társaságot. Hagyd, hogy felfedezze az új kuckóját, birtokba vegye a házat és megismerkedjen az új illatokkal, a megváltozott körülményekkel. Ha lenyugodott, szép fokozatosan bemutathatod neki a szeretteidet.

4. Ne hagyd magára huzamosabb ideig!

A kulcsa a bizalom kialakulásának az együtt töltött idő, minél többet vagytok együtt, annál könnyebben alakulhat ki a kötődés kutya és gazdi között. Ne sajnáld az idődet a házi kedvencedre áldozni, hiszen a köztetek lévő kapcsolat pontosan úgy működik, mint az emberi viszonyok többsége. Nem lehet elhanyagolni, és mindkét fél szükséges ahhoz, hogy működjön.

5. El ne engedd póráz nélkül!

Nem győzzük hangsúlyozni, amíg nem ismerted ki a természetét, ne kövesd el ezt a hibát. Amint elengeded póráz nélkül, kiesik a kezedből az irányítás és mivel nem szokott még hozzád, parancsszavakkal képtelen leszel megállítani. Fő a biztonság, ne kockáztass!

Sok menhelyi kutyus nehéz időszakon ment keresztül, ezért számukra hatalmas változás, ha egy új emberhez kerülnek. Le kell vetkőzniük a régi szokásokat, a rossz beidegződéseket és alkalmazkodniuk kell, akárcsak a gazdiknak. Új tulajdonosként a kötelességünk, hogy jól neveljük őket, ezt pedig nem lehet siettetni.

Fotó: imgkid.com