4 egyszerű feladat, amivel tesztelheted kutyusodat

0
395 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Dr. Brian Hare, a Duke University kutatója hosszú évek kutatómunkája alapján fejlesztett ki egy különleges módszertant, ami az ember és kutya közötti kapcsolatra, a kutyák képességeire és gazdájukhoz való viszonyukra segíthet fényt deríteni.

1. feladat: Ültesd le kutyádat, és ásíts 5 másodpercenként 30 másodpercen keresztül. Várj 2 percet és nézd meg, hogy a kutyád is ásít-e.

Minden emlős számára fontosak a szociális kötelékek, ám ez általában csak fajon belül jönnek létre. Az ásítás például csak azonos fajok között ragadós, de az megfigyelhető, hogy a kutyák egynegyede is ásít, ha a gazdáját ásítani látja. Ezek az állatok szorosan kötődnek gazdájukhoz, ezt bizonyítja az is, hogy idegen emberek után a kutyák többsége nem ásít.

2. feladat: Rakj két tálba azonos mennyiségű kutyatápot. Állj 2 méterre kutyádtól és helyezd el a két tálat a földön úgy, hogy azok egyforma távolságra legyenek tőled. Ezután lépj kicsit hátrébb, és mutass rá az egyikre. Melyik tálhoz fog először odamenni a kutya?

A sikeres kommunikáció alapja, hogy a kutya követi a gazdi által adott utasításokat. Ha azt a tálat választja, amelyikre te mutatsz, akkor a kutya elfogad, és figyel instrukcióidra.

3. feladat: Fogj egy jutalomfalatot. Tedd az arcodhoz és kezdeményezz szemkontaktust. Mennyi ideig néz az eb a te szemedbe?

A legtöbb kutya esetében a szemkontaktus nagyjából 50 másodpercig tart, ám ez minél hosszabb, annál nagyobb a kötödés a gazdi irányába.

4. feladat: Helyezz el két tálat másfél méterre egymástól és két méterre a kutyától. A lefordított tálakra tegyél egy-egy csemegét, majd ülj le az egyik tál mögé. Figyeld meg, mihez kezd most a kutya!

A kutya alapvető tulajdonsága, hogy bízik az emberekben, kiváltképp gazdájában. Már kölyökkorukban a gazdihoz közeli tálra esik a választásuk, ellenben például a farkasokkal. Még ha ember is nevelte őket, a távolabbi tálat választják.

A NatGeo Wild új, Génisz a kutyám című műsorában olyan játékok és gyakorlatok sajátíthatóak el, melyek után meglepő információkat kaphatunk négylábú kedvencünkről – írja a hvg.hu.

Forrás: hvg.hu
Fotó: zastavki.com