33 ezer kilométert tett meg egy év alatt Ubul, a kék vércse

0
192 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Kék vércse LIFE+ program keretében Ubul is megjelölésre került, aki az elmúlt évben bebizonyította, hogy hatalmas kitartással rendelkezik. Hosszú utat bejárva nemrég érkezett vissza a Duna alsó folyásához. A modern technika segítségével útját élőben követhette végig a csapat.

A 33 ezer kilométeres utazás során kétszer is átkelt a Földközi-tengeren, a Szaharán és az egyenlítői esőerdőn, bejárta Namíbia és Botswana vadregényes szavannáit. A sikeres hazatérés nem volt zökkenőmentes, ugyanis mikor visszafele tartott a költőterületre, hetekig heves szembeszél lehetetlenítette el a sivatagon való átkelését. Ez a meteorológiai jelenség csak nagyon ritkán fordul elő, de jelentősen megnehezítette a madár hazajutását. Ubul és sok más kék vércse hetekig várta Ghána, Togo és Benin dombvidékein, hogy ismét továbbrepülhessen, sajnos akik megpróbáltak átkelni a veszélyes szakaszon, elhullottak.

ubul_img_1887

A vércsék egy része megpróbálta megkerülni a Szaharát, óriási számban lepték el Marokkót és az Ibériai-félszigetet. Csak a szerencsésebbek értek partot, ilyen volt Ubul is, most augusztusban ért vissza oda, ahonnan tavaly elindult.

Forrás: greenfo.hu