300 évig is élhet egy csőféregfaj

0
1 865 megtekintés
Escarpia laminata
Swing Szerelem Szulák
A világ egyik leghosszabb életű állata az a csőféregfaj, amelynek egyedei akár 300 évig is elélnek a Mexikói-öböl hűvös mélységeiben. Az amerikai Temple Egyetem munkatársaként dolgozó Alanna Durkin szerint az Escarpia laminata élettartama nagyjából 100-200 év, de akadnak olyan példányok is, amelyek a 300 éves kort is megérik. Ezek a csőférgek 1000 és 3300 méteres mélységben élnek a tengerfenékhez tapadva – írja az ng.hu az eurekalert.org tudományos hírportál nyomán.

A csőféreg egy igen különös, gerinctelen élőlény. Rendszerint nagy kolóniákat alkotnak a homokos vagy iszapos tengerfenéken, egész életüket egyetlen helyen töltik a csövükben, amiből mindössze tapogatóikat dugják ki, amikkel összeszedik a számukra szükséges táplálékot.

A csőházat egyes fajok mészkőből hozzák létre, mások a saját váladékaikból, homokból és széttört kagylóhéjakból.

Mivel a kutatók nagyon keveset tudnak az Escarpia laminatáról, Durkin és kollégái kutatásba kezdtek, hogy megállapítsák a faj átlagos élettartamát és megnézzék, vajon tovább él-e, mint a sekély vizekben, ugyancsak a tengerfenéki kiáramlásoknál élő rokonai, a Lamellibrachia luymesi és a Seepiophila jonesi. A szakemberek 356 csőférget jelöltek meg a Mexikói-öböl különböző területein és megnézték, hogy az egyes példányok mennyit nőnek egy év leforgása alatt.

Az egyes példányokra vonatkozó növekedési-modellt később kivetítették az egész populációra és számításba vették az elhullási, valamint a szaporodási adatokat is. Ezek alapján megállapították, hogy az Escarpia laminata nagyobb egyedei 250 évnél is idősebbek, vagyis jóval tovább élnek, mint vizsgált rokonaik. „A leghosszabb példányok korának megbecsülését övező bizonytalanságok miatt könnyen lehet, hogy vannak olyan Escarpia laminata egyedek, amelyek még ennél is tovább élnek” – mondta Durkin.

A kutató szerint az eredmények alátámasztják azon elméletet, hogy külső fenyegetések hiányában a természetes szelekció azon teremtményeknek kedvez, amelyek lassan öregszegenek és idős korukban is képesek szaporodni.

Van náluk öregebb 

A világ eddigi leghosszabb kort megélt szárazföldi gerincese egy 175 esztendős galápagosi óriásteknős volt, míg a legtovább élő emlős címe a 211 évig élő simabálnáké. Durkin szerint hiába nagy szám 300, a legidősebb állat, amiről tudunk, egy 507 éves sellőkagyló.

Harriet, a galápagosi óriásteknős
Simabálna – Kép: europress
Sellőkagyló