20 év után kapták lencsevégre a világ legritkább állatát

0
31 377 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Az Ili pika vagy Ili pocoknyúl a világ egyik legritkább és legveszélyeztetettebb állata. A “mágikus nyuszinak” becézett kis állatról ezek az első képek több mint 20 év után. 

Az Ili Pikát 1983-ban fedezték fel az északnyugat-kínai Tianshi-hegységben, de a becsült egyedszáma azóta 70%-kal esett vissza. Becslések szerint ezernél is kevesebben vannak Kínában. 

A kis aranyos szőrmókok a nyulak távoli rokonságához tartoznak, de annyira ritkák, hogy a tudósok nagyon keveset tudnak róluk.  A pocoknyúlfélék (Ochotonidae) a nyúlalakúak rendjébe tartozó család, 1 nem és 30 faj tartozik a családba. Testhosszuk fajtól függően mindössze 12-25 centiméter között változik.

Prémjüknek színe a szürkéstől a vörösbarnáig terjed. Ezeket a kis állatokat rövid bunda, széles, kerek fül és a farok hiánya jellemzik. A pocoknyulak egyedül, párban, családban vagy kolóniában élnek. Ha veszély közeledik magas füttyöt hallatnak. Általában 4-6 évig élnek.

A kis nyuszit egy környezetvédő Li Weidong fedezte fel, aki rendkívül aggódik a faj fennmaradása miatt. Létét elsősorban a globális felmelegedés fenyegeti, az élettere folyamatosan szűkül.

Li Weidong

“Felfedeztem a fajt és figyeltem ahogy veszélybe kerül. Ha ők kihalnak, nagyon bűnösnek fogom érezni magam.” – mondta Li Weidong a CNN-nek.

A súlyosan veszélyeztetett állatot Li Weidong-nak sikerült lencsevégre kapnia 2015-ben.

Forrás: boredpanda