15 éves a Tropicarium

0
861 megtekintés
tropicarium
Swing Szerelem Szulák

Svédországi állatkereskedés, ideiglenes kiállítások, egy cápákat bemutató tengeri akvárium megnyitása előzte meg a ‘Cápás Állatkert‘ 15 évvel ezelőtti budapesti átadását. „A magyar emberek többsége még sohasem látott élőben cápát, így az első időszakban kígyóztak a sorok. A nyitás évében több mint egymillióan jöttek el hozzánk, majd a látogatószám évi 350-400 ezer körül állt be” – mesélte az ügyvezető. Horváth Sándor állatgondozó hozzátette, mivel komoly, tengeri akváriummal foglalkozó szakemberek nem voltak itthon, lelkes akvaristák végezték az üzemeltetést.

2 millió liter víz, 7 cápa, 400 halfaj

Közép-Európa legnagyobb, háromezer négyzetméteres tengeri akváriumában jelenleg 7 cápa tekinthető meg. Farkasdi Thomas elmondta, az állatok beszerzése komoly feladatot jelentett, hiszen a szállítás megoldása mellett a behozatali engedélyezése megszerzése is körülményes volt. Rámutatott, a halászott és tenyésztett állatok Floridából és Franciaországból érkeztek. „A cápák behozatala igen drága, mivel az átlagosan 12,5 ezer dolláros állat több tonna vízben érkezik. Az állat maga és a szállítás 36,8 ezer dollárba került, ám volt olyan alkalom, hogy 38 ezer dollárért külön repülőt kellett bérelni” – hozzátette, emellett a tengeri só megvásárlása és bekeverése is bonyolult folyamat.

A tengeri akváriumokban használt vizet helyben állítják elő, speciálisan sóval és „csapvízzel” készítik. 2 óra alatt körülbelül 2 millió liter víz fordul meg a szűrőház berendezéseiben.

A cápákat a befogást követően medencébe helyezik, lefertőtlenítik és megetetik. Horváth Sándor állatgondozó rámutatott, a cápák gyorsan alkalmazkodnak az új életfeltételekhez, azonban nem minden fajt lehet fogva tartani. „Az akváriumokban folytatott kísérletek kimutatták, hogy a cápák hierarchiában élnek, kíváncsiak, tanulékonyak, megismernek jeleket és kommunikálnak egymással” – hozzátette, a hidegvérű állatoknak nincs szüksége nagy napi kalória bevitelre, hetente 1-2 kilogramm élelem kielégíti étvágyukat. A cápák mellett, 400 további halfaj és több tucat trópusi állattal találkozhat itt az érdeklődő.

A cápák immunrendszere erős, azonban náluk is előfordulnak daganatos megbetegedések. A vadászás, illetve a párzás közben ért sérülések könnyen és gyorsan gyógyulnak. Farkasdi Thomas kiemelte, a cápafajokat a nagyüzemi cápauszony halászat, a környezetszennyezés, illetve a védőhálók veszélyeztetik.

Cápaetetés és egyéb programok

A 15 éves Tropicariumban a cápaakvárium alatt egy 12 méteres látványfolyosó húzódik,amelynek köszönhetően karnyújtásnyira tekinthetőek meg a ragadozók. Minden csütörtökön 15 órakor látványos cápaetetés kezdődik, a tengerek fenevadjai a búvárok kezéből falatoznak.

tropicarium2

A Tropicarium ügyvezető igazgatója elmondta, a nyár folyamán lehetőség van táborozásra is. Az 5-14 éves korú gyermekek az iskolai szünetekben beleshetnek a kulisszák mögé, megismerhetik a fizika csodáit, illetve a halas-, és a hüllős állatgondozók munkáját.

A gyermeknapi hétvégén a munkatársak 2 nagyobb és 4 kisebb terráriummal kitelepülnek a Millenárisra, ahol nem csak megnézni, de simogatni is lehet a különleges állatokat. A két nap során horgászverseny, kézműves foglalkozás és interaktív játékpálya is várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt, akik a játékos kérdőív kitöltésével hasznos információkat tudhatnak meg a természetről és az élőlények viselkedéséről, életkörülményeiről.

Forrás: OrientPress
Fotó: tropicarium.hu