15 érdekes tény az orangutánokról, amit eddig még nem tudtál

0
158 megtekintés

Az orangutánok időről időre lejönnek a fákról, és meglepően hosszú időt töltenek a talajon táplálékgyűjtéssel.

Nevük malájul erdei embert jelent.

Az indonéz bennszülöttek félték és tisztelték az orangutánokat, egyes törzseknél a férfiasság próbája volt egy kifejlett hím legyőzése kézitusában.

Az orangután a legnagyobb testű fán élő állat.

Elsősorban gyümölcsökkel, főleg fügefélékkel táplálkoznak, de étrendjükben szerepelnek még  levelek, gallyak, rügyek és virágok, valamint  kisebb rovarok, gerincesek, tojás is, sőt, néha földet is fogyasztanak.

orangutan_with_baby

A fák lombkoronájában, odvaiban összegyűlt esővizet isszák.

Nem tudnak úszni.

A nőstények első kölyküket általában 15 éves korukban szülik, a következőket pedig 8 évente.

Az orangutánok rendkívül vonzódnak a tárgyakhoz, különböző eszközökhöz, levelekből esernyőt készítenek maguknak a nagy esőzések idején.

Amikor a hímek harcolnak, mozdulataik birkózásra hasonlítanak, egymás fejét és arcát is megharapják.

Az orangutánok rendkívül erősek, így akár órákig képesek ágakról lelógva élelmet szerezni és a falevelekből falatozni.

orangutan-02

Ez a nagy, szelíd majom az emberiség egyik legközelebbi rokona, a DNS-ek között 97%-os egyezés található.

Vadon körülbelül 45 évig, állatkertben akár 60 évig is élhetnek.

Magyarországon két állatkertben élnek orangutánok. A Budapesti Állatkertben szumátrai orangutánok a Nyíregyházi Állatparkban pedig borneói orangutánok láthatóak.

Ha számodra is fontos az orangutánok védelme, akkor dobj egy lájkot, és oszd meg a barátaiddal is!

 

Leadfotó: mirror.co.uk
Fotók: worldwildlife.org, globe-views.com