15-20 éven belül teljesen eltűnhetnek a fecskék Magyarországról

0
5 432 megtekintés
Füsti fecske - Fotó: pilt.delfi.ee
Swing Szerelem Szulák
Drasztikus mértékben csökken a fecskepopuláció hazánkban. A természetvédők szerint egy-két évtized alatt akár el is tűnhetnek -írja a sonline.hu.

A Magyar Madártani Egyesület felmérései alapján a molnárfecskék száma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal lett kevesebb 10 év alatt. A lapnak nyilatkozó Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület Kaposvári Helyi Csoportjának elnöke elmondta:

“A legnegatívabb előrejelzések szerint elképzelhető, hogy 15-20 éven belül teljesen elfogynak Magyarországról a fecskék. Persze azért bizakodunk benne, hogy nem így lesz.”

Molnárfecske – Fotó: fecskefigyelo.mme.hu

Sajnos több tényező is van a szakemberek szerint, ami befolyásolja a fecskék létszámát, és mivel ezek összeadódnak, ez már jelentős csökkenést eredményez. Az okok között szerepel, hogy még mindig sokan leverik a fecskefészkeket a házaik faláról. A városokban a hőszigetelés és a panelfelújítás során több száz fészek semmisült meg. Az állattartás visszaszorulása miatt pedig a falvakban jelentősen csökkent a táplálékforrásuk, és a szúnyogok irtása is tovább csökkentette a populáció számát.

Füstifecske – Fotó: termeszettar.hu

Ráadásul a klímaváltozás miatt egyre nagyobb távokat kell megtenniük ősszel, így nagy arányban elpusztulnak a vonulás során. Sőt, vannak olyan afrikai országok, ahol vadásszák is a fecskéket.

Partifecske – Fotó: Kum Kirlangici

Pedig azt jó tudni, hogy ezek a madarak rengeteg rovart fogyasztanak el, akár 10 kilogrammot is egy-egy nyár alatt. Úgyhogy nem csak azért mert csodálatos kis madarak, hanem hasznosságuk miatt és fontos lenne megóvni őket.