10 ezer éve kihalt óriásszarvas agancsára bukkantak egy észak-írországi tóban

0
1 432 megtekintés
Kép: Ardboe Gallery/Facebook
Swing Szerelem Szulák
Mostanság úgy tűnik, dúskálunk a felbukkanó ősi állati maradványokban. Nemrég egy 50 ezer éves barlangi oroszlánkölyköt találtak Szibériában, most pedig egy 10 ezer éve kihalt óriásszarvas agancsa került elő Észak-Írországban. 

Raymond McElroy és társa, Charlie Coyle szeptember 5-én egy édesvízi tavon halászott, amikor egy szokatlan dolog akadt a horgukra. Eleinte azt hitték, hogy egy tölgyfa vastagabb ága lehet az, de kiderült, hogy tévedtek – írja a Sokszínű Vidék az MNN nyomán.

Valójában, egy 10 ezer éve kihalt óriásszarvas (Megaloceros giganteus) agancsa akadt horogra. Az állat neve utal a méretére is, hiszen feltételezések szerint több mint kétméteresre is megnőtt. A LiveScience beszámolója szerint a két férfi alig egy kilométerre volt a parttól, halászhálójuk pedig hat méter mélyre ért le.

Kép: Ardboe Gallery/Facebook

Az óriásszarvas Európában, Ázsia északi és Afrika nyugati részén élhetett.

Kihalásának okai vitatottak: egyesek szerint hatalmas méretű agancsaik okozhatták kipusztulásukat. Erre két magyarázatot dolgoztak ki:

– idővel az agancsok olyan hatalmas méretűek lettek, hogy akadályozták az egyedeket a mindennapi életvitelükben (tkp. a nemi szelekció „megszaladása”);

– az agancsok felépítéséhez sok kalciumra és foszfátokra volt szüksége, viszont az utolsó jégkorszak végével a megváltozott növényzet már nem tudta biztosítani a szükséges elemeket az agancsok felépítéséhez, így az állatokban csontritkulás (osteoporosis) alakult ki, mivel az agancsok felépítéséhez szükséges elemeket szervezetük a csontjaikból vonta ki.

Mások szerint őseink túlzott vadászata okozhatta a faj kihalását.

Úgy tűnik ez egy különleges tó, ugyanis nem először horgásztak ki belőle valami érdekeset. 2014-ben, Martin Kelly egy alsó állkapocscsontot fogott a vízben, ami egy múzeumi kurátor vizsgálata szerint körülbelül 14 ezer éves lehetett.

Az óriásszarvas és a vadász – illusztráció – Philip Newsom – Kép: Pinterest

Felvetődik a kérdés, hogy a csont és az agancs, mivel egyazon helyszínről származik, vajon összetartoznak-e. McElroy szerint igen, de ennek megállapítását a kutatókra hagyja. Amíg a hatóságok nem döntik el, hová szállítják az agancsokat, addig a garázsában őrzi azokat.